Arsuz’da, farklı din ve kültürler 14 gün içerisinde üç bahar bayramını bir arada, kardeşçe kutladı


Açıklama: Farklı dinlerin birlikte yaşama kültürüyle adeta bir çekim merkezi olan Arsuz’da farklı bayramlar da bir arada kardeşçe, büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
Kategori: GÜNCEL
Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2015
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 16:53
Site: İskenderun ATAV Gazetesi
URL: http://www.atavgazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=334


"Hoşgeldin bahar"

30 Mart Yumurta Bayramı(Ğid Sabatağş) ile Hıristiyan âleminin en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı’nın ardından, dün de 14 Nisan(Evvel Nisan) Bahar Bayramı’nda yumurtalar barış için, huzur için tokuşturuldu.

Bayram kutlamalarına Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın Baş Danışmanı Yusuf Yalnız, Arsuz Emniyet Müdürü Hacı Osman Akçakoca, Arsuz Jandarma Komutanı Üstteğmen Nadir Bilbay, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, AKP Arsuz İlçe Başkanı Nadim Tan, CHP Hatay Milletvekili Adayları Riyat Kırmızıoğlu ve Sonay Aykut, Arsuz ve İskenderun CHP Kadın Kolları, MHP Arsuz İlçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, kamu kurum ve temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın ev sahipliğinde kutlanan Evvel Nisan Bayramı’nda portakal ve limon ağaçlarının çevrelediği Gözcüler Hizmet Binası’nda verilen balık ekmek ziyafetinin ardından, davetliler Çetillik’te kurulan ve panayır havasında kutlanan bayram alanına geçti.

“Kültürel miraslarımızı yaşatacağız”

Bayramların, bir arada kutlanan, kültürel değerleri zenginleştiren, mevcut saygı, sevgi ve hoşgörü iklimini daha da pekiştiren özel günler olduğunu ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “30 Mart ve 14 Nisan tarihleri arasında kutladığımız bahar bayramları dolayısıyla düzenlediğimiz 1. Bahar Şenliği’nde sanatsal, kültürel ve sportif birçok etkinliğe imza attık. Bu etkinliklerin amacı; bölgede mevcut olan örf ve adetlerin, geleneklerin yaşatılması, gelecek nesillere taşınması, bölgede mevcut olan kardeşlik, dostluk ve barış şuurunun daha da perçinleşmesidir. Bu etkinliklerimiz her yıl zenginleşerek devam edecek. Bugün de bizlere kültürel bir miras olarak bırakılan ve her yıl geleneksel olarak kutlanan Evvel Nisan Bahar Bayramı’nı kutlamak için bir aradayız. Bayramlarımızın ortak değerlerimizin olduğu bilinciyle ilçemizde 14 günlük süre içerisinde 30 Mart Yumurta Bayramı(Ğid Sabatağş) ve Hristiyan vatandaşlarımızın Paskalya Bayramı’nın ardından 14 Nisan Bahar Bayramı(Evvel Nisan)’nı kutluyoruz. Yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, sevgiyi bayram tadında birlikte yaşamak ve yaşatmaktan mutluyuz. Bu seremoniye katılan protokol üyelerine, sivil toplum örgütlerine ve Arsuzlular’a teşekkür ederim” dedi.

Bayramın geleneklerinden olan “yumurta tokuşturma ” anında ise oldukça renkli görüntüler oluştu. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, hem Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, hem de eşi Selda Culha ile yumurta tokuşturma yarışında mağlup olurken, Fatih Baysal’ın kırdığı yumurtanın ardından “Kazanan devlet oldu”, eşi ile gerçekleştirdiği yumurta tokuşturma yarışında ise “Kadının ferdi erkeği yendi” şeklindeki espriler gülümsemelere neden oldu. Prortokol üyeleri daha sonra Arsuz sakinlerinden Muhittin Serçe ve Abdulkerim Uz’un evine konuk olduktan sonra, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşilin gölgesi’nde adlı ağaç dikme kampanyası çerçevesinde vatandaşlara çam fidanları dağıttı.