GADİR HUM BAYRAMI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI


Açıklama: Alevi vatandaşlar tarafından en büyük bayram olarak kabul edilen Gadir Hum Bayramı, birlik, kardeşlik ve bereket dualarıyla gün boyu süren ibadet coşkusuyla kutlandı.
Kategori: GÜNCEL
Eklenme Tarihi: 01 Ekim 2015
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 04:31
Site: İskenderun ATAV Gazetesi
URL: http://www.atavgazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=372


Gadir Hum Bayramı’nı kutlayan alevi vatandaşlar bu bayramda günlerini ibadet yaparak geçirdiler.

Sabah erken saatlerde kentteki türbeleri dualarla ziyaret eden Alevi vatandaşlar, kesilen kurbanlarla, dev kazanlarda pişirilen geleneksel Herise aşını paylaşıp dağıttılar.

Hatay’da yaşanan kardeşlik iklimi de bu bayramda kendisini gösterdi ve birçok farklı din ve mezhepten vatandaşlar Alevi kardeşlerini bu bayramda yalnız bırakmadılar.

Gadir Hum Bayramı’nda yapılan yemekleri tanıdık, tanımadık herkesle paylaşan Alevi vatandaşlar, bu bayramın özelliği olan birlik, beraberlik, bereket ve kardeşlik coşkusunu hep birlikte yaşadılar, yaşattılar.

30 Eylül 2015 Çarşamba gün boyu yer yer toplu olarak süren coşkulu ibadetlerin ardından akşam saatlerinde vatandaşlar Alevi Kültürünü Yaşatma ve Araştırma Derneği (AKAD) tarafından Saat 20:00'de İskenderun Grand Plaza'da düzenlenen “Ğadir Hum ve İslam” konulu konferansta bir araya geldiler.

Gadir Hum bayramının anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmalarda kardeşlik, barış, hoşgörü ve birlik ruhuna vurgular yapıldı. Bölgede yaşayan her inanç kesiminden temsilcilerin yanı sıra protokol üyeleri, siyasiler, STK temsilcileri ile vatandaşlar Alevi kardeşlerini yalnız bırakmayarak bu coşkuya ortak oldular.

İskenderun Grand Plaza’da düzenlenen ve güvenlik önlemlerinin sıkı olduğu gözlemlenen konferansa İskenderun Kaymakamı Hacı Hasan Özyiğit, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, CHP Hatay Milletvekili Adayı Doktor Riyat Kırmızıoğlu, MHP Hatay Milletvekili Adayı İbrahim Gül, CHP Hatay Milletvekili Adaylığından istifa eden Sonay Aykut ve eşi Murat Aykut, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, İskenderun Ticaret Borsası başkanı Engin Vayısoğlu, Arsuz Belediye Başkan Yardımcıları Sedat Deveci ve Ali Yavuz, AK Parti ilçe başkanı Vedat Tosun, CHP İlçe başkanı Jorj Basus, MHP ilçe başkanı Turan Bozkurt ve yöneticiler, Hıristiyan Cemaatini temsilen Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, Ermeni Cemaatini temsilen Garbis Kısadur, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Arsuz İlçe Koordinatörü Edip Kaynar, bazı STK temsilcileri ve daha bir çok davetli katıldı.

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) tarafından İskenderun Grand Plaza’da düzenlenen konferans saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Alevi inanç önderi şeyh Mennan Gündüz tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti icra edildi. Gönülleri mest eden kısa bir Kuran ziyafetinin ardından konuşmacılar sırayla söz alarak sunumlarını yaptılar.

Konferansın açılış konuşmasını AKAD başkanı Nihat Yenmiş yaptı, “Gadir-Hum Biatı” sunumu, Şeyh Ali Parlar ve Şeyh Davut Tümkaya tarafından yapıldı. “Arap Alevilik Kimliğinin Korunması” ve “İki dillilik” konulu sunumlar da konuk konuşmacılar Prof. Muna Özezen ile Ar.Gör. Şule Can tarafından yapıldı.

İskenderun AKAD Başkanı Nihad Yenmiş yaptığı konuşmada iktidarın Alevi vatandaşlara yönelik uygulamalarını eleştirdi. Yangın yerine dönen Ortadoğu’da katledilen insanlar içerisinde Aleviler’in büyük bir çoğunluğu oluşturduğuna vurgu yaptı.

Nihad Yenmiş’in Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin konuşmasındaki sözleri şöyle: “İçinde yaşadığımız asırda ve bulunduğumuz coğrafyada, bizi direk ya da dolaylı olarak etkileyen olayları iki ana başlıkta ele almak mümkündür. Bunlardan birincisi dış gelişmelerin etkilediği süreç, ikincisi de Alevilerin ülke içerisinde her gün karşılaştığı ancak bir türlü çözülmeyen sorunlar. Sadece bizi değil global ölçekte bütün dünya halklarını, gelişmeleri endişeyle takip etmeye yöneltmiş olan, Arap Baharı olarak başlayan ve hala etkisi devam eden süreçle başlayalım. Bu süreç öyle bir biçim kazanmıştır ki, yaşanan sorunlar ve karşılaşılan terör, insanlık tarihinde görülmemiş vahşi katliamları toplumun bilincine kazımıştır. Ülkemizin güneyinde Suriye ve Irak’ta yaşanan sözde Demokrasi ve özgürlük savaşının aldığı boyut bizleri tedirgin etmektedir. Büyük Orta Doğu Projesi ile Ortadoğu’yu sürekli kanlı bölge haline getiren emperyalist ABD, Ortadoğu’daki işbirlikçileriyle birlikte, demokrasiden nasibini alamayan Katar ve Suudi Arabistan Devletleri gibi kendilerine biat etmiş bir takım güçleri kullanarak Mezhep savaşlarını başlatmıştır. Dört yıldır devam eden bu Kirli savaşta Aleviler, sorgusuz sualsiz, sırf Alevi oldukları için öldürülmektedirler. Ortadoğu’da sınırlar yeniden belirlenip yeni devletlerin kurulabileceği hayalini yaşayanlar, Alevilerin katledilmesini görmezlikten gelmektedirler. Bunlar, IŞİD’in kendilerine saldırmayacağı güvencesini almışlardır. İŞİD’i sorun olarak görmeyip, Alevilerin katline ses çıkarmayan, diğer katil gruplara destek sloganları atarak Eğit-Donat safsatası ile sözde özgürlükçü geçinen, katillerden oluşmuş bu örgütlerle mücadeleye değil de Alevi katliamına destekte ısrar edenler, tarihte hak ettikleri yeri mutlaka alacaklardır. Bizler Güneyde yaşayan Aleviler olarak bu bölgenin güvenliği konusunda ciddi endişeler taşımaktayız. Bu dört yıllık süre içerisinde güneyimizdeki Kirli iç savaşta yaşanan sıcak gelişmeler bizi tedirgin etmektedir. Güney sınırımızda ve hava Limanlarımızda yaşanan terörist sirkülasyonunun varlığı endişelerimizde haklı olduğumuzu göstermektedir. Özellikle canlı bomba girişimlerinin ülkemizde yaşanmaya başlanması güvenlik endişemizi haklı çıkarmaktadır. Güvenlik güçlerimizin ve askerlerimizin, bizimle uzaktan yakından alakası olmayan bu bataklıkta yer almalarını istemiyoruz. Yaşanmakta olan Asker-Polis ölümlerinin bir an evvel son bulması ve ülkemize barış ,huzur ve güvenli yaşamın derhal gelmesini temenni ediyoruz.”