İskenderun ATAV Gazetesi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

VİDEO ARA


AK Parti Arsuz ilçe yönetiminde nasıl bir yenilenme olacak?07 Ağustos 2017
haberlerx
Untitled Document
İTSO’da ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ konulu toplantı düzenlendi << Onceki Haber ------- Sonraki Haber >>

Tarih Haber Giriş: 21 Şubat 2019, 19:21
Tarih Son Güncelleme: 21 Şubat 2019, 19:21
Editör MUSTAFA ATAV

İTSO’da ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ konulu toplantı düzenlendi

İTSO’da ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ konulu toplantı düzenlendi


AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş: "İskenderun’a Gümrük Labaratuvarı kurulmalı"

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde,Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ konulu toplantı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, Türkiye’de Hatay’ın ihracat sıralamasında ilk 10’a girdiğini söyledi. Hatay’ın 2018 yılı ihracatının 2 milyar 871 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Ateş, “İskenderun Gümrük Müdürlüğü’nden 3 milyar 272 milyon dolar, İSDEMİR Gümrük Müdürlüğü’nden ise 2 milyar 72 milyon dolar ihracat yapıldı. İskenderun’un 2018 yılı ihracatı 1 milyar 87 milyon dolar, Antakya’nın ihracatı ise 628 milyon dolardır.” dedi.

Türk Eximbank İskenderun İrtibat Ofisi’ni devreye alan Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a teşekkür eden Ateş, İrtibat Ofisi’nin kısa sürede şube müdürlük seviyesine çıkartılmasını talep etti.

“Beli bir limite kadar teminat mektubu istenmemeli”

İhracatçıdan, ihracat kredilerinde teminat mektubu istendiğini belirten Ateş, “Son aylarda bankaların ihracatçılardan teminat mektubu komisyonu olarak yüzde 6 gibi rakamlar duymaktaydık. Ancak şu an bile ihracatçı yüzde 2’den aşağı teminat mektubu bulamamaktadır. Bankalar Birliği ile konuşarak bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyoruz. Ayrıca Eximbank olarak beli bir limite kadar teminat mektubu istenmemesi hususunda bir çalışma yapmanızı rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Hatay’da yapılan tüm ihracat ve ithalatlarda gümrüğün aldığı numunelerin Mersin Gümrük Laboratuvarı’na gönderildiğine dikkat çeken Ateş, “Bu hem zaman, hem de maddi külfet getirmekte. Kentteki tüm ihracatçıların temel sorunlarından birisi bu kodudur. Sorunun çözümü için AKİB olarak İskenderun’da Gümrük Laboratuvarı’nın 6, 7 milyon lirayı bulan tüm finansmanını karşılama kararı aldık. Bakanlık onay verdiği takdirde gerekli işlemlere başlıyoruz.” diye konuştu.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise sunumunda, ihracatçılarla doğrudan çalışma hedefleri çerçevesinde yeniden yapılandıklarını ifade etti. Konuşmasını, “Eximbank, yeniden yapılanmanın etkisiyle kredi büyüklüğü açısından Türkiye’nin 8. büyük bankası olmuştur. Yurt dışı fon temininde ise 7. sıradadır.” bilgisini vererek sürdüren Yıldırım, 2017’ye girerken 1 şube, 7 bin ihracatçı ile çalışan Eximbank’ın bugün 12 şube, 16. İrtibat Ofisi ve 11 bin ihracatçı ile çalışacak konuma geldiğini bildirdi. İstanbul’dan sonra Hatay’ın da içinde yer aldığı Türkiye’nin önde gelen 20 ilinde ihracat organizasyonlarını oluşturmaya devam ettiklerine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

“2018 yılında desteğimizi ihracat artışından hızlı bir şekilde yüzde 12,5 oranında artırarak 27,3 milyar doları kredi, 16,9 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 44,2 milyar dolarına yükselttik. 2019 yılında ise hedefimizi yüzde 10 oranında artırarak 29,4 milyar doları kredi, 19 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 48,4 milyar dolar tutarında destek sunmayı planlıyoruz. Türk Eximbank olarak sunduğumuz finansman desteğinin ihracata oranı 2017’de yüzde 25’ idi. 2018’de bu oranı yüzde 26’ya yükselttik. Başka bir ifade ile her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarında Türk Eximbank imzası var. 2019 yılında hedefimiz ülkemiz ihracatının yüzde 27’sini desteklemektir. Finansman desteği sağladığımız ihracatçı sayımızı 2018 sonu hedefimizin de üstünde yüzde 16,3 oranında artırarak 11 bin 72’ye yükselttik. 2019 yılı sonunda da yaklaşık yüzde 13’lük artışla 12 bin 500 ihracatçı firmamıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de toplam 15 bin civarında ihracatçımız bulunmaktadır. Hedefimiz tüm bu ihracatçılarımızın Bankamızın kredi ve sigorta desteğinden yararlanmasını sağlamaktır.”

“4,2 milyar dolar krediyi banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırdık”

Yeni teminat çeşitleriyle ihracatçıların finansmana ulaşımını kolaylaştırdıklarını açıklayan Yıldırım, ihracatçılara doğrudan kredi veren banka konumuna geldiklerini ve 2017 Haziran ayı itibariye bin 400’den fazla firmanın kredi talebini teminat mektubu olmadan karşıladıklarını dile getirdi. Yıldırım, şunları söyledi:

“2018 yılında 4,2 milyar dolar krediyi banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırdık. Bunu da giderek devam ettireceğiz. İhracatçılarımızın diğer bankalarla olan bağımlılığını giderek azaltacağız. Amacımız ihracatçıları diğer bankaların teminat mektubundan kurtarmaktır. Ama bunu aşamalı bir şekilde yapabiliriz. Bunun için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Elimizdeki en güçlü enstrüman ise sigorta poliçesidir. Türk Eximbank olarak sol elimizle düzenlediğimiz sigorta poliçesini sağ elimize alıp ‘bu teminattır’ deyip, kredi kullandırıyoruz. Türkiye ihracatının kabaca yüzde 60’ı vade ile yapılıyor. 2018’de 17 milyar dolar alacak sigortası yaptık. Halbuki ülke ihracatının 100 milyar dolara kadar bir sigorta poliçesi düzenleme potansiyeli var. Biz bunun 1/3’nü (şu anda 1/5 yapıyoruz) ‘yapıyor’ hale gelsek teminat mektubu sorununu tamamen sigorta poliçesi çözebiliriz. Bu noktada ilerleme sağlamak istiyoruz.”

“Gazdan hiç ayağımızı çekmedik”

Türk Eximbank’ın faiz oranların son derece cazip olduğunun altını çizen Adnan Yıldırım, 2018’in Ağustos, Eylül, Ekim aylarında kurda yaşanan dalgalanma sırasında, kendilerini test etme fırsatı bulduklarını ve ‘gazdan hiç ayaklarını çekmediklerini’ vurguladı. Söz konusu aylada kullandırdıkları kredi hacmini daraltmadıklarını; tam tersine büyüyerek, daha çok ihracatçı ve KOBİ ile çalışmayı sürdürdüklerini aktaran Yıldırım, “O günlerde bile hiç faiz artışı yapmadık. Tabi geçmiş 31 yılda sadece teminat mektubu ile çalışmışız. Şimdi o yapıyı yavaş yavaş dönüştürüyoruz. Yeni şubeler ve irtibat ofislerini açmak da bu planımızın bir parçasıdır. Bu anlayışla 7 binden 11 binin üzerindeki bir ihracatçı rakamına ulaştık.” Şeklinde açıklama yaptı. Sunumunun ardında ihracatçı firma temsilcilerinin soruları cevaplandırıldı. Sunum sonunda Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

İTSO’da düzenlenen toplantıya CHP Hatay milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, İzmir Demir-Çelik Sanayi A.Ş. yönetim kurulu ve İTSO Onursal Başkanı Halil Şahin,İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO Meclis üyeleri, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Fatih Doğan, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, Adana Sanayi Odası Başkanı ve ATHİB Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği onursal Başkanı Bülent Aymen ile çok sayıda ihracatçı katıldı.


<< Onceki Haber ------- Sonraki Haber >>
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL

İGC Başkanı Diyap Atar'dan Hatay Cumhuriyet Başsavcısına hayırlı olsun ziyareti

İGC Başkanı Diyap Atar'dan Hatay Cumhuriyet Başsavcısına hayırlı olsun ziyareti İGC Başkanı Diyap Atar'dan Hatay Cumhuriyet Başsavcısına hayırlı olsun ziyareti

HBB BAŞKAN ADAY ADAYI BİROL ERTEM İGC'Yİ ZİYARET ETTİ

HBB BAŞKAN ADAY ADAYI BİROL ERTEM İGC'Yİ ZİYARET ETTİ HBB BAŞKAN ADAY ADAYI BİROL ERTEM İGC'Yİ ZİYARET ETTİ CHP'nin Hatay Büyükşehir Aday adaylarının her birisi...

Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın

haberlerx Untitled Document

Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın Haberi Okumak İçin Tıklayın

ATAV Gazetesi Sahibi ve Kurucusu : Mustafa Atav Yönetim Yeri : ATAV GAZETE ve MATBAACILIK Gürsel Mah. 536. Sok. No:7/A - İSKENDERUN
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi